Możesz oddać krew, jeśli:
  • jesteś w wieku od 18 do 65 roku życia i ważysz co najmniej 50 kilogramów
  • w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie wykonano u ciebie akupunktury, tatuażu, przekłucia uszu lub innych części ciała
  • w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie miałeś wykonanych diagnostycznych badań i zabiegów endoskopowych (gastroskopii, panendoskopii, arthroskopii, laparoskopii)
  • w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie byłeś leczony krwią i preparatami krwiopochodnymi
Nie mogą oddawać krwi kobiety:
  • w okresie miesiączkowania i 3 dni po zakończeniu miesiączki
Możesz oddać krew po okresie:
  • 6 miesięcy po zabiegach chirurgicznych
  • 4 tygodni od czasu wyzdrowienia po przebyciu choroby zakaźnej
  • 2 tygodni po przebyciu grypy, zakażenia grypopochodnego lub infekcji z gorączką powyżej 38 °C od czasu ustąpienia objawów i wyzdrowienia
  • 2 tygodni po zakończeniu leczenia antybiotykami
  • 7 dni po usunięciu zęba
  • 48 godzin po leczeniu zachowawczym u stomatologa, po szczepieniu przeciwko grypie i żółtaczce oraz anatoksyną przeciwtężcową
  • nie częściej niż 6 razy w roku od mężczyzn i nie częściej niż 4 razy w roku od kobiet, przy czym przerwa pomiędzy kolejnymi donacjami nie może być krótsza niż 2 miesiące
Nie wolno Ci oddać krwi w następujących przypadkach:
  • jeśli jesteś przeziębiony (katar) lub przyjmujesz leki
  • jeśli przebyłeś lub jesteś chory na żółtaczkę zakaźną
  • jeśli chorujesz na choroby weneryczne, gruźlicę, łuszczycę, padaczkę, choroby nowotworowe czy cukrzycę, również choroby układu krążenia (wady serca, choroba wieńcowa, zawał mięśnia sercowego), oraz chorobę Creutzfeldta-Jakoba (CJD)
  • jeśli jesteś leczony hormonem wzrostu
  • jeśli jesteś po przeszczepie rogówki, opony twardej lub komórek ośrodkowego układu nerwowego, po resekcji żołądka, po usunięciu tarczycy lub nerki
Przed oddaniem krwi nie zapomnij:
  • w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki)
  • wyspać się
  • spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem)
  • wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe
  • mieć przy sobie dowód osobisty lub inny dokument stwierdzający tożsamość ze zdjęciem
  • legitymację HDK PCK (jeśli oddajesz krew kolejny raz)
  • powiadomić lekarza o wszystkich wątpliwościach dotyczących stanu Twojego zdrowia